Tommarpsprofiler

Henrik Wranér

Författaren och journalisten Henrik Wranér föddes i Vranarp den 22 april 1853. Efter tre-fyra år i Tommarps skola gick Wranér vidare till skola i Kristianstad. Därefter bodde han i olika perioder i Blekinge, Östersund och till sist i Stockholm där han bildade familj. Henrik Wranér skrev mer än trettio böcker, många av dem humoristiska skildringar av skånskt allmogeliv på bygdemål, bland andra "Stuesnack och stätteslams", "Gårafolk och husmän" och "Vardagsmat och gilleskakor".  
Han avled den 7 augusti 1908.
År 1929 restes en minnessten över Henrik Wranér på platsen där hans föräldrahem legat.

Henrik Wranérs Sockerpullor och Pepparkorn från 1907 finns inläst på LibriVox.org. För att lyssna på boken, gå in på http://librivox.org/sockerpullor-och-pepparkorn-sma-bilder-ur-skanska-folklifvet-forr-och-nu-by-henrik-wraner/. Här kan du antingen lyssna direkt i webbläsaren genom att klicka på en av länkarna nedanför kapitelnamnen, eller spara de filer du vill lyssna på till din dator genom att högerklicka på önskad länk (förslagsvis den första länken efter varje kapitelnamn, då denna fil tar minst plats) och välja "Spara länk som...". Tänk på att spara filen någonstans som du hittar. Om du vill ladda ner hela boken på en gång så kan du istället välja länken "Zip file of the entire book".

Skriv en kommentar: (Klicka här)

123minsida.se
Bokstäver kvar: 160
OK Skickar...
Se alla kommentarer

| Svar

Senaste kommentarer

I går | 17:04

Jag undrar om ni är intresserade av gamla läroböcker från Folkskolan? Kommer fr St Köpinge Skola. Har några lådor som jag annars kommer att kasta pga flytt

...
27.12 | 15:04

Okej. Hade tydligen fel. Skriv till mig
bak.tommarp@gmail.com
Hälsningar. H.B.

...
27.12 | 13:58

Hej Holger!
Jag hittar inga adresser bara telefonnummer.
Min ebrevsadress är bcategneby@hotmail.com.
Jag har några frågor om murar söder om västra längan.

...
27.12 | 13:48

Hej Christer. Låter intressant. Hör gärna av dig igen, antingen till mig eller till vår ordförande Sigvard. Du hittar våra adresser på hemsidan. Holger.

...
Du gillar den här sidan
Hej!
Prova att göra en egen webbsida precis som jag.
Det är enkelt och du kan prova helt gratis.
ANNONS